V akom hrnci sa jedlo uvarí najlepšie?

Ak si chcete uvariť chutné a kvalitné jedlo, tak na to potrebujete aj správne hrnce. Áno, na hrncoch záleží. Nemôžeme všetky jedlá variť v jednom hrnci. To nie je vždy najzdravšie, ekonomicky výhodné, ani vhodné. Práve preto je na trhu väčší počet hrncov, v ktorých sa pripravujú rôzne jedlá. Ak máte ten správny hrniec, tak je jedlo plné vitamínov, výživných látok a chutí jednoducho skvelo.

Ruku na srdce, každý z nás by chcel ochutnať tie najlepšie jedlá sveta. Môžete si ich pripraviť aj doma. Stačí, ak máte ten správny hrniec, overený recept a trochu tej povestnej šikovnosti. Hovorí sa, že jedlo chutí najlepšie vtedy, ak si ho pripravíme sami. Ak sa vám pri varení nechce tráviť dlhé hodiny a chcete si jedlo vychutnať a mať ho rýchlo hotové, tak odporúčame kúpiť hrnce z materiálu, ktorý najefektívnejšie vodí teplo. To je práve oceľ. Jedná sa samozrejme o špecifický typ ocele, na ktorej sú tri vrstvy sklokeramiky. Jedlo vďaka tomu dostáva tzv. „kovový pach“. Jednou z výhod je, že takéto hrnce môžeme dať do rúry pri teplote až 250 stupňov Celzia. Medzi takýto druh patria napríklad mliekovary, ktoré sú vyrobené z nerezovej ocele a zabraňujú tak pripáleniu mlieka či rôznych omáčok. Výhodou je, že niektoré z týchto typov hrncov majú zabudovanú píšťalku, ktorá nás včas upozorní, ak obsah dosiahne bod varu.

V akom hrnci sa jedlo uvarí najlepšie

Medzi ďalší takýto druh patria hrnce na indukciu, ktoré sa dokonale hodia na všetky typy sporákov a po väčšine obsahujú extra silné sendvičové dno s ergonomickými úchytkami. Ďalším osvedčeným druhom sú titánové hrnce. Jedlo je o niečo zdravšie, keďže pri tomto hrnci nemusíte používať žiaden tuk. Stačí, ak dno nádoby vytriete kvapkou oleja. Najideálnejšie je, keď titánový hrniec použijete na prípravu zeleniny. Zelenina sa vďaka hrncu zachová väčšinu svojich vitamínov a výživných látok.

Text a foto: PR